دوربین دیجیتال نیکون D810
نقد و بررسی تخصصیNikon D810 Body
حدودا دو سال پس از ارائه مدل D800 از سوی نیکون این شرکت تصمیم گرفته تا با ارائه نسخه تکامل یافته این دوربین روح تازهای در کالبد D800 بدمد. نیکون که به تازگی از این دوربین با نام D810 رونمایی کرده، اظهار داشته این مدل جایگزین D800 و D800E خواهد شد. باید بدانید که D800E در واقع از همان سنسور 36 مگاپیکسلی CMOS که در D800 به کار گرفته شده بود استفاده میکرد با این تفاوت که فیلتر لو پس (Low Pass) در این مدل به نحوی غیر فعال شده بود. شاید از بارزترین ویژگیهای D810 بتوان به حذف فیلتر لو پس اشاره نمود. پردازشگر قدرتمند EXPEED 4 نیز از D4S به عاریه گرفته شده تا توانایی فراهم نمودن گستره ایزو وسیعتر را با کیفیت بالای عکس تضمین نماید. مکانیسم شاتر این دوربین نیز دستخوش تغییراتی شده و D810 از امکان شاتر الکترونیکی First-curtain بهره میبرد تا لرزش به وجود آمده بر اثر حرکت شاتر کاهش پیدا کند و در نتیجه عکس شارپ تر به ثبت برسد.
پیشرفته ترین دوربین نیکون در سال 2014
افزایش کیفیت در زمینه فیلم برداری نیز در D810 قابل توجه است. افزایش سرعت فیلمبرداری این دوربین در حالت Full HD به 60 فریم بر ثانیه و امکان دریافت همزمان خروجی فشرده نشده تصویر از طریق درگاه HDMI از بارزترین پیشرفتهای این دوربین در زمینه فیلمبرداری هستند. دامنه ایزو استاندارد برای این دوربین از 64 شروع شده و تا 12800 ادامه میابد. سامانه فوکوس خودکار این دوربین نیز دارای 51 نقطه فوکوس است.
نیکون مدعیست D810 بالاترین کیفیت عکس را در میان تولیدات این شرکت تا به امروز در اختیار کاربر قرار میدهد. برای اینکه بتوانید از تمام پتانسیلهای این دوربین در ثبت عکسهای با کیفیت بهرهمند شوید، به لنزهای با کیفیت هم نیاز دارید. شاید دلیل اینکه نیکون این دوربین را به صورت کیت با سه لنز پرایم بسیار با کیفیت 35mm /1.8G، 50mm f/1.8G و 85mm f/1.8 عرضه میکند هم این باشد. این لنزهای پرایم از کیفیت عکس فوق العاده بالایی بهرمند هستند و تنها با استفاده از چنین لنزهایی قادر خواهید بود تصاویر شارپ با رزولوشن 36 مگاپیکسل داشته باشید.
سوالی که برای بسیاری از صاحبان دوربینهای D800 و D800E مطرح میشود این است که آیا مجموع پیشرفتها و بهینهسازیهایی که در D810 صورت گرفته است ارزش ارتقا دوربین را برای این دسته از کاربران دارد یا خیر؟! در واقع پاسخ به این سوال کار دشواریست و ممکن نظر کاربران در این مورد با یکدیگر متفاوت باشد. مسلما چنین ارتقائی تفاوت فاحشی را برای کاربران به دنبال نخواهد داشت ولی، مجموع بهینهسازی های صورت گرفته در ساختار فنی و ظاهری دوربین بسیاری از نقاط ضعف مدلهای گذشته را بهبود بخشیده است هر چند ممکن است چند ویژگی کوچک دوست داشتنی را در مدل جدید از دست دهید. البته نیکون مدعیست این تغییرات را پس از مشاوره با بسیاری از عکاسان آماتور و حرفه ای و بررسی و تحلیل نقطه نظرات و پیشنهادات آن ها بر این دوربین اعمال کرده است. باید در نظر داشت که D810 یک دوربین فوق العاده با ارزش است و پرداخت بهای 2700 یورویی تنها برای بدنه این دوربین از سوی عکاسان حرفه ای مشکل به حساب نمی آید.
شاید بزرگترین تفاوت میان D810 و مدل های پیشین همان حذف فیلتر “لو پس” است. که باعث تولید تصاویر بسیار شارپی در این دوربین شده است. البته علی رغم تلاش های نیکون با توجه به حذف این فیلتر امکان ایجاد خطای moire و رنگین کمانی در تصاویر این دوربین در هنگام عکاسی از سطوح دارای نقوش به هم فشرده یا دارای کنتراست تصویر بالا وجود دارد.
نمایشگر به کار گرفته شده در D810 یک LCD 3.2 اینچی است که از نظر اندازه تفاوتی با گونه به کار گرفته شده در D800 و D800E ندارد، اما رزولوشن آن از 921 هزار نقطه به 1.23 میلیون نقطه افزایش پیدا کرده است. علاوه بر آن ساختار پیکسلی این نمایشگر نیز دگرگون شده و نمایشگر جدید برخلاف گونه قدیمی که از استاندارد RGB استفاده میکرد از استاندارد RGBW استفاده میکند. نقاط سفید اضافه شده به ساختار پیکسل ها در D810 علاوه بر اینکه تعداد نقاط صفحه نمایش را بیشتر میکنند تاثیر بسزایی در خوانایی این صفحه در زیر نور مستقیم آفتاب دارند.
اگرچه اکثر عکاسانی که از D810 استفاده میکنند از چشمی این دوربین استفاده خواهند کرد ولی در این دوربین مود عکاسی Live View نیز وجود دارد. این مود شامل ویژگی های جدیدیست، برای مثال شما قرار خواهید بود تا در صفحه نمایشگر به صورت همزمان در نقطه فوکوس نمایید؛ بدین وصلی هم میتوانید یک نقطه فوکوس شارپ داشته باشید و هم یک نقطه بلوری در پس زمینه.
هرچند D800 و D800E نیز در برابر شرایط جوی نامساعد مقاوم بودند، نیکون در D810 مقاومت این دوربین را با به کار بردن فلپ های لاستیکی افزایش داده است.
درکل تولید D810 از سوی نیکون به عنوان جدیدترین و پیشرفتهترین DSLR فول فریم از سوی این شرکت یک گام به جلو محسوب میشود و اینکه نیکون شهامت این را داشت که پس از حذف کامل فیلتر “لو پس” ابتدا در دوربینهای سری DX این مهم را در دوربینهای FX نیز اجرا کند، برای شیفتگان تکنولوژیهای جدید روند جذابیست. نتیجه این عمل ایجاد تصاویر بهتر توام با ریسک خطای moire است. کانن که تاکنون جرات اجرای این عمل را در دوربینهای DSLR خود نداشته، راهکار محافظه کارانه را پیش گرفته است. مسلما عکاسان محافظه کار نیز به این زودیها جذب این عمل نیکون نخواهند شد. باید دید که با گذشت زمان راهکار ارائه شده از سوی نیکون چقدر در عمل موفق خواهد بود، و آیا نیکون قادر خواهد بود خاطرات بدی را که در سالهای گذشته برای کاربران دوربینهای D600 و D610 مانند کثیف شدن سنسور تصویر، بوجود آورده را از یادها محو کند!؟
بایک نگاه گذرا و یا حتی چند نگاه عمیق نیز تشخیص D810 از D800 کار دشواری خواهد بود، زیرا این دوربینها بسیار شبیه به یکدیگر هستند. D810 یک دوربین DSLR بزرگ به حساب میآید. البته هنوز با ابعاد دوربینهایی نظیر D4S فاصله زیادی دارد. بااینکه بدنه D810 منیزیم ساخته شده که بسیار مقاوم و سبک است این دوربین 830 گرم وزن دارد که وزن نسبتا زیادیست.